Ana Sayfa | Yazarlarımız | Sitene Edebiyat Dergisi Ekle | Makaleler | Fıkralar | Şiirler | Belirli Günler ve Haftalar | Yazarlık Başvurusu Forum
Konu Arama:
Üye Giriş Paneli

Üye Ol
Şifremi Unuttum

Hızlı Menü

Diğer Bağlantılar

Forum  > Tartışma - Sohbet Odası   > EY DİL!

EY DİL!   

""Münakaşa, münazara, müzakere, mübahase, müsademe, mübareze gibi kelimeleri Öztürkçe haline getirince ne kalıyor elimizde? Varsa yoksa "tartışma", değil mi? Biz münakaşa mı ediyoruz yoksa bahse mi giriyoruz, veya sadece bir meseleyi tezekkür mü ediyoruz? Fark etmek mümkün değil. "Münazara" büsbütün kayıp. Müsademe-i efkardan çıkar barika-i hakikat; eyvallah ama artık çıkmıyor, çünkü fikir yok ki müsademe olsun. Fikrin olması için öncelikle kelimenin olması lazım. Kelimesi olmayan bir kültürün zevki, zevki olmayan bir kültürün felsefesi var sayılabilir mi? Çok şüpheli...""
----------Mustafa Armağan-----------

Yol göster bize, Ey DİL! Seni bütün herşeyden arındırıp çırılçıplak mı bırakalım ya da denizlerine kirli kelimeler mi akıtalım! Söyle ne yapalım? Osmanlı'dan, Farsça'dan, Arapça'dan...En çok hangisinden uzak tutalım? Ya da Fransızca'dan veya başa bela İngilizce'den...En çok hangisini istemezsin? Seni ben mi yaşatıyorum, yoksa sen misin bana can veren? Yardım et be gözünü sevdiğim!...Aslı Günay

Gönderen: aslimu - 15.05.2009 23:00:34

EY DİL!   

Bu gün her filmin galası yapılır ya hani! Ünlülerimiz galalarda buluşur, gülüşür, atışır ve sırnaşırlar ya hani! İşte bu "gala" kelimesi aslında Osmanlıca bir kelime. Osmanlı'da ki "hıl'a, hıl'at" uçup gitmiş dış memlekete, sonra dayanamayıp "gala" olarak dönüvermiş. Bu, milletler arası dil alışverişinin bir örneğidir bence.

Gönderen: aslimu - 16.05.2009 12:18:15